Prawidłowe żywienie zwierząt przekłada się na wymierne korzyści – z tego względu natłuszczanie pasz jest powszechnie stosowanym rozwiązaniem, które zwiększa wartość energetyczną pokarmu, jednocześnie obniżając pylistość mieszanki. To prosty i niedrogi sposób na efektywne karmienie zwierząt, ale warto jednak pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Odpowiadamy na standardowe pytania i wyjaśniamy, dlaczego natłuszczanie pasz jest tak ważne w żywieniu trzody chlewnej.
Co to jest natłuszczanie pasz i dlaczego jest takie ważne?
Mieszanka pasz składa się ze zbóż, śrutu oraz dodatków mineralno-witaminowych – najczęściej jest to uzupełniane olejem (roślinnym lub rybnym), który obniża pylistość pokarmu, podnosi jego kaloryczność oraz poprawia konsystencję. Natłuszczarka do paszy jest z kolei maszyną rolniczą, która ułatwia proces przygotowania pokarmu dla zwierząt. Dotyczy to przede wszystkim młodych: warchlaków i tuczników znajdujących się w pierwszej fazie tuczu, która wiąże się z podwyższonym zapotrzebowaniem energetycznym. Warto jednak mieć na uwadze, że nieodpowiednie natłuszczanie paszy może wyrządzić poważne szkody.
Dlaczego jednak natłuszczanie pasz dla zwierząt jest tak istotne dla ich prawidłowego rozwoju? Wysoka kaloryczność przekłada się na większą przyswajalność białka, a to z kolei oznacza lepszy przyrost. Stosowanie oleju w mieszankach przyspiesza tucz zwierząt, co wiąże się z obniżeniem kosztów produkcji, przy jednoczesnym zwiększeniu zysków. Natłuszczanie paszy jest również niezbędne w przypadku karmiących i przygotowywanych do rozrodu loch oraz minimalizuje ryzyko stresu cieplnego. Nie bez znaczenia pozostaje fakt, że wysoka zawartość tłuszczu zwiększa przyswajalność witamin A, D3, E i K oraz poprawia smak mieszanki.
Jak wygląda proces natłuszczania?
Natłuszczanie pasz dla zwierząt odbywa się podczas łączenia składników tworzących mieszankę – wykorzystuje się do tego mieszalnik oraz natłuszczarkę do paszy, która przekazuje do mieszalnika optymalną ilość tłuszczu. W zależności od wyposażenia sprzętu możliwe jest dozowanie czasowe lub ilościowe, zanim jednak do tego dojdzie, niezbędne jest napełnienie zbiornika. Najczęściej odbywa się to poprzez otwarcie głównej pokrywy natłuszczarki do pasz lub podłączenie beczki z olejem do odpowiedniego miejsca przy urządzeniu. Sprzęt charakteryzuje prosta budowa – najważniejszym elementem jest grzałka z termostatem, dzięki której tłuszcz osiąga odpowiednią temperaturę.
Decydując się na natłuszczanie paszy, należy jednak pamiętać, że nie są one przeznaczone do długotrwałego przechowywania. Tłuszcz ma tendencję do jełczenia, co oznacza, że natłuszczoną mieszankę pasz należy wykorzystać bezpośrednio po przygotowaniu.
Gdzie kupić natłuszczarkę do paszy?
Dobra natłuszczarka do paszy nie tylko pozwala bezpiecznie poprawić jakość pokarmu dla zwierząt, ale również jest trwała – polski producent maszyn rolniczych M-ROL proponuje wyłącznie sprawdzone rozwiązania, dzięki którym skutecznie zwiększysz efektywność pracy.